Boşanma davası sürecinde en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri de mal paylaşımıdır. Taraflar evlilik birliğini sona erdirdikten sonra, edindikleri malların nasıl paylaşılacağı Türk Medeni Kanunu’na göre belirlenir. Ancak burada kritik olan, evlilik süresince hangi mal rejiminin geçerli olduğudur. Eşler arasında bir mal rejimi seçilmemişse kanunen edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanmaktadır. Bu doğrultuda yazımızda’ Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz? ‘sorusunun cevabı bulunmaktadır.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir?
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Türk Medeni Kanunu’na (TMK) göre evlilik birliği içinde yasal mal rejimi olarak kabul edilen ve eşlerin evlilik süresince edindiği malların taraflar arasında genel olarak yarı oranında paylaşımını düzenleyen bir mal rejimidir.
Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?
Evlilik Öncesi Edinilen Mallar Paylaşılmaz:
Evlilik öncesi edinilen araç, taşınmaz, gibi malvarlıkları, kişisel mal olarak kabul edilir ve boşanma halinde mal paylaşımına dahil edilmez.
Bu mallar, eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları varlıkları kapsar ve Türk Medeni Kanunu’na göre edinilmiş mallar rejiminin dışında tutulur. Bu nedenle, evlilik öncesi alınmış bir araba ya da daire, diğer eş tarafından hak iddiasına konu edilemez.
Kişisel Kullanım Eşyaları Mal Paylaşımına Dahil Edilmez:
Boşanma sürecinde, eşlerin sadece kendi kişisel kullanımına yönelik olan eşyalar kişisel mal sayılır ve mal paylaşımı kapsamında değerlendirilmez.
Örneğin; Kişisel giyim eşyaları, takılar, Gözlük, telefon, aksesuar vb. gibi kişisel kullanım araçları gibi eşyalar, mal rejiminin tasfiyesi sırasında diğer eşle paylaşılmaz.
Miras ve Bağış Yoluyla Edinilen Mallar Paylaşılmaz:
Eşlerden birinin miras kalan taşınmaz ve taşınır mallar da kişisel mal sayılır. Dolayısıyla miras veya hibe ile edinilen mallar mal rejimi paylaşımına dahil edilmez. Ancak, kişisel malın geliri edinilmiş mal sayıldığı için bu malın kirasından elde edilen gelir edinilmiş mal olarak kabul edilir.
Bağış Yoluyla Edinilen Malvarlığı Paylaşılmaz
Boşanma halinde, eşlerden birinin bağış yoluyla edindiği malvarlığı, kişisel mal sayılır ve mal rejiminin tasfiyesinde paylaşılmaz.
Türk Medeni Kanunu’na göre, bağışla elde edilen mallar eşin kişisel malı olarak kabul edilir. Bu kapsamda:
- Aile bireylerinden veya üçüncü kişilerden gelen bağışlar
- Eşin diğer eşe yaptığı karşılıksız kazandırmalar
- Doğrudan bağış yoluyla edinilen taşınır veya taşınmaz mallar boşanma sürecinde diğer eşle paylaşılmaz.
Manevi Tazminat Alacakları Paylaşılmaz:
Boşanma halinde, eşlerden birine ödenmiş veya ödenecek olan manevi tazminat alacakları, kişisel mal niteliğindedir ve mal paylaşımı kapsamına girmez.
Manevi tazminat; kişinin yaşadığı duygusal acı, elem, üzüntü, haksız saldırıya uğrama, kişilik haklarının zedelenmesi gibi nedenlerle kendisine özel olarak ödenen bir tazminat türüdür. Bu nedenle, bu tür alacaklar sadece ilgili eşin şahsına yöneliktir ve diğer eşin bu alacak üzerinde hiçbir hakkı bulunmaz.
Kişisel Malın Yerine Geçen Değerler Paylaşılmaz:
Kişisel bir mal, elden çıkmış olsa bile yerine geçen bedel kişisel kalır. Örneğin eşlerden birinin kişisel malı olan ev kaza sonucu hasar görmüş ve sigortadan tazminat alınmışsa, bu sigorta bedeli de kişisel mal olarak kalır.
Dikkat❗ : Kişisel malların paylaşım dışı kalması ilkesine rağmen, eşlerin katkılarına bağlı olarak değer artış payı veya katkı payı alacakları gündeme gelebilir. TMK 227’ye göre bir eş, diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiçbir veya uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, boşanma tasfiyesi sırasında o maldaki değer artışının katkı oranında karşılığını almaya hak kazanır.
Aile ve boşanma hukuku ile ilgili daha fazla bilgi için iletişime geçiniz.