Nafaka Artırım Davası
Nafaka artırım davası, boşanma kararından sonra ödenen nafaka miktarının değiştirilmesi için açılan bir dava türüdür. Taraflardan biri, maddi koşullarının değiştiğini veya yaşam maliyetlerinin arttığını iddia ederek nafaka miktarının arttırılması talebi ile mahkemeye başvurabilir. Bu dava, nafaka alacaklısının ihtiyaçlarının değişmesi veya ekonomik koşulların değişmesi nedeniyle gerekebilir.
Nafaka Artırım Davası Şartları
Nafaka artırım davası, mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın, nafaka alacaklısının ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemesi veya tarafların ekonomik durumlarında meydana gelen değişiklik sebebiyle açılan bir davadır. Bu dava, mahkeme tarafından hükmedilen nafakaların, ihtiyaçları karşılamaya yetmediği her durumda açılabilir. Davanın açılması için bir süre sınırı bulunmamaktadır. Dava şartları şunlardır:
- Kesinleşmiş Nafaka Kararı: Daha önce mahkemece hükmedilmiş bir nafakanın bulunması gereklidir. Anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davasında hükmedilmiş olması arasında fark yoktur.
- İhtiyaçların Karşılanmama veya Ekonomik Değişiklikler: Mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın, ihtiyaçları karşılamaya yetmemesi veya tarafların ekonomik durumlarında olağanüstü değişikliklerin olması gereklidir. Örneğin, paranın alım gücünün zaman içerisinde kaybolması veya ihtiyaçların esaslı olarak artmış olması gibi durumlar dava açılmasını mümkün kılar.
- Dürüstlük Kuralı: Nafaka talep edilirken dürüstlük kuralına uygun hareket edilmelidir. Örneğin, boşanma kararının kesinleşmesinden hemen sonra dava açılması halinde olağan dışı nedenlerin ispat edilmesi gerekir.
Nafaka Artış Oranı
Nafaka artış oranı, mahkemeler tarafından hükmedilen nafaka miktarının ilerleyen yıllardaki paranın alım gücü karşısında erimemesi ve ekonomik gelişmelerin sonucu olarak nafaka miktarının nasıl değişeceğinin tespit edilmesi ve hesaplanmasını sağlayan bir oranlamadır. Nafaka alacaklısı, ilerleyen süreçlerde nafaka artırım davası açarak nafaka borçlusu ile karşı karşıya kalmamak için bu oranı takip edebilir. Nafaka, her yıl bir defa artar ve ilk artış, kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl sonra yapılır. Mahkeme tarafından nafaka artış oranı hakkında bir karar verilmişse, mahkeme kararındaki ifadelere bakmak önemlidir. Örneğin, “hükmedilen nafakanın her yıl ÜFE oranında artırılmasına” veya “hükmedilen nafakanın her yıl TÜFE oranında artırılmasına” veya “hükmedilen nafakanın her yıl on iki aylık ÜFE-TÜFE ortalaması oranında artırılmasına” karar verilebilir.
Nafaka Artış Oranı Hesaplama
Nafaka artış oranı, mahkeme ilamında belirlenen oran doğrultusunda hesaplanır. Mahkeme, nafakanın ÜFE oranında veya TÜFE oranında artırılmasına karar verebilir. Yıllık bazda ÜFE veya TÜFE oranını hesaplamak için aşağıdaki araçta gerekli yerleri doldurarak hesaplama yapabilirsiniz.
Lütfen dikkat, bu hesaplama tablosu ve içerdiği sonuçlar, yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımakta olup sitemiz; bu tabloya dayalı bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir taahhütte bulunmamaktadır. Hesaplama tablosunda sunulan tüm veriler, sadece genel bir anlayış sağlamak amacıyla sunulmuştur ve kişisel durumunuzu yansıtmayabilir. Herhangi bir işlem yapmadan ve karar almadan önce, bir avukattan hukuki danışmanlık hizmeti almanız tavsiye edilir.
Nafaka Artış Oranı Formülü
- Geçerli ÜFE Değeri – Nafakanın Belirlendiği Tarihteki ÜFE Değeri = ÜFE Artış Oranı
- ÜFE Artış Oranı x Nafaka Miktarı = Nafaka Artış Miktarı
Nafaka Kendiliğinden Artar Mı?
Kararı veren mahkeme kendiliğinden artması yönünde hüküm vermişse nafaka her sene bu orana göre artar. Böyle bir hüküm bulunmadığı takdirde nafaka kendiliğinden artmaz. Dava açmak gereklidir.
Nafaka Artırım Davası Ne Zaman Açılabilir?
Nafaka artırım davası, her zaman açılabilir. Ancak tarafların sürekli olarak dava ile karşı karşıya gelmemesi için nafakanın her yıl TÜİK tarafından belirlenen oranlarda artırılmasını talep etmek önemlidir.
Aile ve boşanma hukuku avukatlık hizmetlerimiz için iletişime geçebilirsiniz