Kesinleşmeden İcra Edilemeyen Kararlar ‘dan önce kararın kesinleşmesinin ne demek olduğuna bakmak gerekir. Kararın kesinleşmesi, mahkeme kararının artık itiraz yoluyla değiştirilemeyecek nihai bir duruma gelmesi anlamına gelir. Bir mahkeme kararı, tarafların bu karara itiraz etmemesine bağlı olarak kesinleşir. Eğer karar temyiz edilmişse, Yargıtay ve/veya İstinaf tarafından incelenmesi ve onaylanması gerekebilir. Kesinleşen bir karar, ilgili taraflarca icra edilebilir hale gelir ve bu, mahkeme kararının uygulanmasını sağlayan icra dairesine başvurularak gerçekleştirilir. Genel olarak, mahkeme kararlarının icraya konulabilmesi için kesinleşmiş olması gerekir. Aşağıda ‘Kesinleşmeden İcra Edilemeyen Kararlar ‘ı kısa bir şekilde açıklayacaz.
Taşınmazın mülkiyetine ve ayni haklara ilişkin ilamlar:
Tapu iptali ve tescil davaları gibi taşınmazın mülkiyetine ilişkin davalarda verilen kararlar, kesinleşmeden icraya konulamaz.
Aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar:
Boşanma, velayet, kişisel ilişkinin değiştirilmesi, isim değişikliği gibi davalarda verilen kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz. Ancak nafaka davalarında verilen kararlar bu istisnanın dışındadır ve kesinleşmeden icraya konulabilecektir.
Mahkûmiyete ilişkin ceza ilamlarının tazminat ve yargılama giderlerine ilişkin kısımları:
Ceza davalarında verilen tazminat ve yargılama giderlerine ilişkin kararlar, kesinleşmeden icraya konulamaz.
Kira tespit davalarında verilen kararlar:
Kira tespit ve uyarlama davalarında verilen kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz. Ancak tahliye davalarında verilen kararlar bu kuralın dışındadır.
Menfi tespit davasına ilişkin ilamlar:
Menfi tespit davası sonucunda verilen kararlar, kesinleşmeden icraya konulamaz.
Yabancı mahkeme ilamlarının tenfizi hakkındaki kararlar:
Yabancı mahkemelerde verilen kararların Türkiye’de icraya konulabilmesi için, öncelikle bu kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi gerekir ve bu kararlar da kesinleşmeden icraya konulama.
Sayıştay kararları: Sayıştay tarafından verilen kararlar da kesinleşmeden icraya konulamaz.
İdare aleyhine açılan haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar: İdare aleyhine açılan davalarda verilen kararlar da kesinleşmeden icraya konulamaz.